Nyhed

Lanternen ved Esbjerg Strand Lystbådehavn står klar

Det nye imponerende maritime center Lanternen i Esbjerg, der har været undervejs i flere år, blev officielt indviet 21. januar og bliver et nyt vartegn for Esbjerg kommune og det maritime liv. Centeret er også åbnet for gæstesejlere.

 

Lanternen Esbjerg

Maritimt Center er et markant byggeri, der nu præger Esbjerg Strand. Fremover vil flere af kommunens maritime sportsgrene som bl.a. Esbjerg Roklub, Esbjerg Søsport, Dykkerklubben Nemo, Multiatleterne og Havneskolen holde til, nord for Esbjerg.
Det skriver Minbaad.dk

Nu kan Esbjerg Kommunes maritime foreninger rykke sammen under ét tag. Maritimt Center på Esbjerg Strand står nemlig klar til brug. Huset bliver de maritime foreningers samlingssted med moderne faciliteter og klublokaler, og otte foreninger er i fuld gang med at gøre Maritimt Center til deres nye hjemsted.

”Nu er tiden kommet til, at bygningen skal gives til brugerne, og det fejrer vi med indvielsen i januar. Udefra er der ingen tvivl om, at det er et byggeri i særklasse, og Maritimt Center slår tonen flot an for hele Esbjerg Strand. De organiske former, træet og farverne spiller sammen i en unik helhed, som alle de, der har været en del af tilblivelsen, kan være stolte af. Det gælder lige fra de fonde, der med generøse donationer, har sikret en realisering til de frivillige ildsjæle, som har været med i processen siden idestadiet,” siger borgmester Jesper Frost Rasmussen i en presssemeddelelse.

Bygget til at modstå naturens kræfter

Maritimt Center fremstår med sin ca. 2800 m2 store ovale form som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn – uanset vejr og vind. Udformningen er beklædt med trælister med klink, der skal lede tankerne hen på den nedre del af en robåd som en hyldest til byens tætte bånd til havet. Centret er bygget i to etager, hvor den nederste etage kan tåle at blive oversvømmet.

I stueplan findes lokaler til opbevaring af både og udstyr og et fælles værksted og sliberum. Førstesalen byder på fællesrum, klublokaler og omklædningsrum. I midten gemmer sig husets hjerte, et stort træ-promenadedæk udstyret med udendørs møbler, som alle kan besøge i dagtimerne.

Indvielse med et koldt splash

I Esbjerg indvies Maritimt Center på Esbjerg Brygge den 21. januar med officielt snoreklip kl. 14.45. Efter åbningstalen ved borgmester Jesper Frost Rasmussen er hele huset åbent indtil kl. 16.30. I løbet af åbningen vil Esbjerg Roklub navngive en ny båd, og en dygtig lokal havsvømmer hopper i vandet for at prøve kræfter med disciplinen Extreme Ice Mile.

Ramme om fællesskabet

Bag Maritimt Center står Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond og Lokale og Anlægsfonden, der i 2019 i samarbejde med Esbjerg Kommune inviterede fire totalrådgiverteams til at komme med deres bud på, hvordan et Maritimt Center kunne tage sig ud.

”Det har været en spændende proces at følge tilblivelsen af Maritimt Center fra ideoplæg til realisering. Esbjerg Strand skaber en ny forbindelse mellem esbjergenserne og havet, men havneøen i sig selv skaber ikke fællesskaber. Det gør Maritimt Center, og i Claus Sørensens Fond og Alice og Tage Sørensens Fond ville vi gerne være med til at sætte barren højt for det første byggeri på havneøen. Arkitektkonkurrencen gav os en bygning i særklasse, og nu er tiden komme til at brugerne og besøgende sørger for fylde rammerne med liv og engagement. Maritimt Center bliver Esbjerg Strands pulserende hjerte”, udtaler John Riis Andersen, adm. direktør, CEO, for Claus Sørensens Fond.

Vinderteamet af arkitektkonkurrencen i 2019 bestod af arkitektfirmaet WERK i samarbejde med Snøhetta og det rådgivende ingeniørfirma, Oluf Jørgensen. Sammen leverede teamet ifølge dommerkomiteen et identitetsskabende bygningsværk, som blev rost for at kombinere en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet og intentionen om at skabe en ramme, som understøtter fællesskabet og skaber en ny samhørighed mellem aktørerne.

”Indvielsen af Esbjergs nye Maritime Center er kulminationen på et opfattende udviklingsarbejde, hvor alle parter har udvist mod, samarbejdsvilje og tålmodighed. Vi glæder os over, at foreninger, havneskolen og borgere har fået et fællesskabsorienteret arkitektonisk fyrtårn, der skaber de bedste betingelser for et varieret kystfriluftsliv. Placeringen på Esbjerg Strand giver en helt unik mulighed for at byde nye brugere velkomne i en særlig beskyttet ramme, samtidig med at den til tider barske vestkyst natur kun er et skumsprøjt væk,” siger udviklingskonsulent Jens Øyås Møller fra Lokale og Anlægsfonden.

Styrkelse af vandsport

Siden 2016 har de kommende brugere været en del af den proces, der nu munder ud i et Maritimt Center for vandsporten. Forud for arkitektkonkurrencen blev nuværende og kommende brugergrupper involveret i udbudsprogrammet for at sikre, at Maritimt Center kan rumme en mangfoldighed af discipliner. Involveringen af husets fremtidige brugere har gennem hele processen været et vigtigt omdrejningspunkt for at skabe de helt rette faciliteter.

Nu er tiden kommet til, at de maritime foreninger indtager Maritimt Center, og med aktiviteter og liv i bygningen styrkes vandsporten generelt i Esbjerg Kommune. Maritimt Center vil nemlig blive tilholdssted for Esbjerg Roklub, Esbjerg Søsport, Dykkerklubben Nemo, Sportsdykkerklubben Ægir, Safe Divers Esbjerg, ETOM (Esbjerg Tri & Multisport), Multiatleterne og Havneskolen.

Back